Kenyér recept

header1Hozzávalók (szögletes kenyérhez): 50 dkg AnnaPanni Kenyér lisztkeverék, 5 dl langyos víz, 6 g olaj, só.

Elkészítés: Összekeverem a hozzávalókat és elektromos keverővel dagasztom a tésztát 4-5 percig(!). Vizes eszközzel elsimítom a kivajazott sütőformában a tésztát, és kelni hagyom kb. 10-20 percig. 200 fokos sütőben kb. 45 percet sütöm. Kiveszem a formából és továbbsütöm még 25 percig.
(Ha nem olyan lesz, mint a képen, akkor vagy nem volt benne elég víz, vagy nem kevertem sokáig.)

Frissen tartás, frissítés

Néhány napos kenyér pirítva megint finom. És pár másodperc a mikrosütőben is csodát művel. Szakszerűen fogalmazva: a kenyér tárolása közben a kezdetben ropogós, rideg, fényes héj fokozatosan meglágyul, ízletessége is gyengül. A bél morzsalékossá válik. Ezért a folyamatért a keményítő retrogradációja a felelős. Melegítéssel a kenyér újra frissé tehető.

A keményítő retrogradációja +7°C és 60°C között következik be, ezért érdemes a szeletelt kenyeret mélyhűtőben tartani.

Kérdések-válaszok

Mire kell figyelni a kenyér elkészítésénél?
Az állandó siker kulcsa a megfelelő hőmérsékletű (37 fok) víz és az alapos elkeverés, mert az élesztő granulátum formában van benne. (Megszűnik az a probléma, amit sokszor hallunk: „Nem jó az élesztő, ezért nem kelt meg rendesen.” „Öreg az élesztő, nem dolgozott rendesen a tésztában”.).

Hogyan kell megsütni a kenyeret?
50 dkg AnnaPanni liszt keveréhez hozzákeverjük a sót, 2 evőkanál olajat, 5 dl kézmeleg vizet, majd dagasztó géppel 3-4 percig keverjük. Kivajazott kenyérsütő formába tesszük, tetejét is megkenjük olajjal, majd kb. 10-20 percig kelesztjük. 200 fokon kb. 45 percig sütjük, majd a sütőformából kivéve tovább sütjük még kb. 25 percet.

Lehet kenyér sütőgépben is elkészíteni a kenyeret?
Nem mindegyik gép kever elég jól, ezért azt tanácsoljuk, hogy a sütőgépet csak sütési funkcióra használják, összekeverést kézi dagasztó géppel végezzék.

Meddig áll el a kenyér?
Az AnnaPanni KENYÉR lisztből készült kenyér nem morzsálódik másnapra. Néhány napig pirítás nélkül is finom.

Nem sikerült a kenyér. Mi lehet az oka?
Nem volt megfelelő hőmérsékletű a víz. Vagy nem volt megfelelő mennyiségű a víz. (1:1). A lisztet sokáig tárolták meleg, párás helyen.

Túl lapos lett a kenyér. Miért?
Kevés volt benne a víz. Vagy nem volt elég meleg a víz, vagy túl meleg volt. (37 fok az ideális) Vagy kevés ideig kelesztette.

Túl magas lett a kenyér?
Sok volt a víz. Túl sokáig kelesztette.

Ragadós lett a kenyér belseje, olyan mintha nem sült volna meg. Miért?
Sok rost van a keverékben, közvetlenül sütés után ezért ilyen az állaga. A szeleteléssel várni kell, míg kihűl. Ha kihűlés után is ragadós, akkor lehet, hogy a sütő nem elég forró, és ezért nem sül át rendesen a kenyér. Egy sütőhőmérővel érdemes ellenőrizni a sütő hőfokát. Másik lehetőség, hogy egy kicsit kevesebb vízzel nem lesz annyira ragadós és tömörebb lesz a kenyér.

Hogyan lehet késleltetni a kiszáradást és morzsálódást?
Érdemes hűtőben tartani a kenyeret, az lassítja a keményítő retrogradációt.

További kérdésekkel forduljon hozzánk bizalommal messenger üzenetben vagy emailben.